Johtajaseniorit TOK:n vieraina 3.-4.5.2023

5.5.2023

Toukokuun 3.–4. pääsimme vierailemaan Turussa ja tutustumaan Turun Osuuskaupan toimintaan ja kehitykseen. Isäntänä oli toimitusjohtaja Antti Heikkinen, joka antoi meille todella lämpimän vastaanoton. Paikalla oli 28 yhdistyksemme jäsentä.

Antti Heikkinen on vastannut osuuskaupan toiminnasta nyt viiden vuoden ajan ja saimme erinomaisen kuvan siitä, miten hän innostavalla otteellaan on saanut joukot mukaan ja kääntänyt markkinaosuuden selvään kasvuun ja samalla myös parantanut tulosta. TOK:n toiminnassa hotellit ja ravintolat ovat olleet merkittävässä asemassa ja niiden toipuminen Koronan jälkeen on kestänyt aikansa, mutta sekin on nyt palannut pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Iltapäivällä kävelimme Seurahuoneelta ylös Kakolanmäen puoliväliin, jossa vanhaan tutkinta- ja lääninvankilaan on tehty asunto- ja hotellitiloja sen jälkeen, kun viimeiset vangit olivat poistuneet uuteen vankilaan ja alue avattiin vähitellen yleisölle vuodesta 2008. Muutokset toki kestivät pitkään, kun keskusteltiin museoviranomaisten kanssa säilytettävän ja kehitettävän suhteesta. Lopulta rakentaja ja kiinteistökehittäjä Olli Ojala pääsi jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen viranomaisten kanssa ja muutostyö alkoi. Hotelli valmistui  alkuvuodesta 2020, sopivasti juuri pandemian iskettyä. Nyt täälläkin on saatu toiminta pyörimään.

Kilpailijan paikkoja esitteli meille kulttuuripäällikkö Anu Salminen, joka entisenä vankeinhoitolaitoksen työntekijänä tituleerasi itseään Kakolan Ruunaksi. Termiä ilmeisesti käytettiin vangeista, jotka kerta toisensa jälkeen palasivat paikalle rikoksenuusijoina. Saimme kuulla varsin elävän kertomuksen vankilatoiminnasta, joka alkoi 1850-luvulla ja jatkui mäellä vuoteen 2007.

Illalla kokoonnuimme Seurahuoneen ravintola Gunnar Upstairsiin, jossa Antti Heikkinen tarjosi meille erinomaisen illallisen. Keskustelu jatkui alakerran ravintolassa normaalin tapaan vilkkaana.
Antin siirtyminen Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtajaksi oli julkistettu noin viikkoa ennnen vierailuamme, joten oli luonnollisesti paikallaan, että yhdistyksemme puheenjohtaja Risto Korkka toivotti onnea tuleviin tehtäviin kiittäessään erinomaisesta vieraanvarisuudesta.

Seuraavana aamuna kävelimme Aurajoen vartta ylöspäin Aboa Vetus – Ars Nova museoon ja pääsimme tutustumaan Turun keskiaikaiseen historiaan innostavan oppaamme johdolla. Ars Nova, eli nykytaiteen museo Rettigin palatsin tiloissa tarjosi elämyksen Jan Erik Anderssonin ja Rauha Mäkilän taiteen muodossa.

Nautimme vielä lounaan Wiklundin Trattoriassa ja ohjelmamme päätteeksi TOK:n tavaratalokaupan johtaja Sanna-Liisa Byskata esitteli meille niin Wiklundin Sokos-tavaratalon kuin osuuskaupan MaRa-toiminnan kehitystä.