Vierailu Fazer Experience Centerissä 18.3.2025

13.3.2025

Johtajasenioreiden maaliskuun tapahtuma oli yritysvierailu, jossa pääsimme tutustumaan maamme suurimpaan makeis- ja leipomoyritykseen.  Paikalla oli 32 johtajasenioria. vaikka kevään flunssa-aalto aiheutti muutamia peruutuksia loppumetreillä.

Fazerin toiminta lähti tunnetusti liikkeelle Kluuvikadun konditoriasta, mutta makeiset, suklaat ja leipomotuotteet olivat mukana kuvioissa alusta pitäen. Vanhimmat tuotteet olivat Pihlaja marmeladimakeiset, Mignon suklaamunat ja Kis-kis karamellit.

Edelleen makeiset, suklaat ja leipomotuotteet vastaavat yhteensä yli 80 % liikevaihdosta, mutta uutena ryhmänä ovat viime vuosina tulleet mukaan ns. Lifestyle-tuotteet, jossa kaura on keskeisessä roolissa.

Kaupallinen johtaja Tero Tynkkynen kertoi meille Fazerin kasvustrategiasta, jossa kansainvälisillä markkinoilla haetaan yhä vahvempaa asemaa niin tiettyjen maiden paikallisessa vähittäiskaupassa kuin matkustukseen liittyvässä globaalissa kaupassa.

Sidosryhmäjohtaja Heli Anttila avasi meille Lifestyle-tuotteiden tuotantoprosessi ja kertoi myös kauran ja muiden täysjyvätuotteiden merkityksestä ravinnossamme.

Makeisryhmän Suomen ja Baltian toimintojen johtaja Ossi Uotila totesi, että Suomen ja Ruotsin markkinoilla Fazer on jo markkinajohtaja, joten tällä alueella on enemmän kyse vahvan aseman säilyttämisestä. Siinä työssä kattavan valikoiman tarjoaminen ja myyntijohtaminen yhteistyössä S-ryhmän kanssa on ollut tuloksellista.

Vastuullisuus on myös keskeisiä asioita Fazerin missiossa ja se näkyy niin raaka-aineiden sivuvirtojen hyödyntämisessä kuin kaakaon vastuullisen tuotantoketjun takaamisen niin viljelyssä kuin muissa prosesseissa.

Vierailun päätteeksi kiersimme vierailukeskuksen johtajan Anu Kokon opastuksella Experience Centerin eri osastoilla ja pääsimme mm. keskuksen kasihuoneessa tutustumaan, millaisissa olosuhteissa kaakaopuu kasvaa. Se vaatii tasaista 25-30 asteen lämpöä ja noin 90 % ilmankosteutta. Tällaisia oloja on Länsi-Afrikassa, josta yli 70 % maailman kaakaopavuista nykyään tulevat. Myös Keski-Amerikan Equador on tärkeä tuotantomaa ja siellä viljeltyä kaakaota maistamme Fazerin Sinisessä.